
Dyk ned i tøjets værdikæder og engager jeres elever i at kigge deres egne garderobe og forbrugsmønstre efter i sømmene med en gratis workshop faciliteret af MUNDU.
En facilitatorer fra MUNDU kommer ud på skolen og står for afviklingen af introduktions workshoppen.
Workshoppens indhold
På workshoppen får eleverne en kort introduktion til nogle af de problematiske forhold der er forbundet med tøjproduktion. Dette indebærer tekstilarbejdernes forhold, miljøpåvirkning og overforbrug. Derefter skal de selv arbejde med idéer til hvordan fremtidens tøj kan se ud hvis vi tænke mere bæredygtigt og cirkulært. Workshoppen fungerer også som en introduktion til det digitale undervisningsmateriale ’Den globale tøjkrise’, som er gratis tilgængeligt på MUNDUs digitale læringsplatform “Dit liv-vores planet”
Undervisningsmaterialet “Den globale tøjkrise”
Undervisningsmaterialet “Den globale tøjkrise” er bygget op som et scenariedidaktisk ugeforløb, men kan også benyttes i mindre “bidder”. Materialet har et plug’n’play- format, som gør, at det kan bruges direkte i undervisningen og kræver minimal forberedelse.
Gennem forløbet skal eleverne hjælpe det fiktive tøjfirma Eliwo med at gøre deres tøjproduktion mere etisk og bæredygtig. Eleverne bliver i forløbet ført gennem forskellige faser af tøjets livscyklus, og har her til opgave at tage mere bæredygtige og etiske valg for det fiktive tøjfirma. Eleverne vil støde på digitale shitstorme, stå over for etiske dilemmaer og blive præsenteret for menneskeskæbner, fjernt fra deres hverdag. Gennem ugen skal eleverne i grupper producere en række produkter, som fx. brochure, rollespil, digte og reklamevideoer. For at producere produkterne, må eleverne bruge og udvikle deres kreative og analytiske kompetencer.
Materialet opfylder en række Fælles Mål indenfor dansk, samfundsfag, geografi og matematik.
Gennem den fiktive virksomhed Eliwo får eleverne et indblik i virkelige problemstillinger, som virksomheder står overfor, og lære om det fælles ansvar, vi alle sammen har for at skabe en bæredygtig og retfærdig planet, hvor vi alle kan trives nu og i fremtiden.
Eleverne vil gennem undervisningsmaterialet arbejde med spørgsmål som:
Hvilken rejse har din t-shirt været på, før den hænger i dit tøjskab?
Hvor ender alt det tøj, vi bruger tre gange og smider væk?
Er det virksomheder eller forbrugeren, der bærer ansvaret for at skabe en mere bæredygtig produktion af tøj?
ULF i Aaarhus støtter kun dette forløb, hvis der deltager to klasser samtidigt
I tillæg til prisen kommer der transportomkostninger, som skolen selv skal betale
Workshoppen skal afvikles for 2 klasser samtidigt.