
Måden hvorpå vi holder dyr i fangenskab har i nyere tid udviklet sig meget. Det gælder både holdningen til det at have dyr i fangenskab, og ikke mindst hvordan vi gør det. Vi dykker ned i forskellige etiske spørgsmål, der kan springe frem, når man taler om dyr i fangenskab generelt.
Hvordan har vores syn på at holde dyr i fangenskab ændret sig gennem tiden? I dette forløb dykker vi ned i de etiske spørgsmål, der opstår, når vi taler om dyr i fangenskab. Vi undersøger både historien og nutidens praksis omkring dyrevelfærd og tager et kritisk blik på, hvordan vi som samfund håndterer og forholder os til dyr, der ikke lever i deres naturlige omgivelser.
Gennem spændende diskussioner og aktiviteter vil eleverne få mulighed for at reflektere over de etiske dilemmaer, der opstår, når vi som mennesker vælger at holde dyr i fangenskab. Hvordan sikrer vi, at dyrene i fangenskab lever under forhold, der fremmer deres trivsel og naturlige adfærd? Og hvad betyder det for vores forståelse af dyrevelfærd, når dyr ikke lever i det vilde, men i menneskeskabte miljøer?
Eleverne vil få mulighed for at udforske forskellige perspektiver på emnet og diskutere, hvordan vi kan balancere ønsket om at beskytte dyrene og samtidig sikre, at deres behov bliver mødt. Er det muligt at skabe fangenskab, der er etisk forsvarligt, og hvilke løsninger kunne fremtidens dyreparker tilbyde?
Dette forløb giver eleverne mulighed for at tænke kritisk, udveksle synspunkter og udvikle en dybere forståelse af de komplekse etiske overvejelser, der ligger bag beslutningen om at holde dyr i fangenskab. Samtidig vil de blive opfordret til at overveje deres egen rolle i forhold til dyrevelfærd og fremtidens dyrepleje.
Formålet med forløbet er at give eleverne en dybdegående forståelse af de etiske spørgsmål, der opstår i forbindelse med at holde dyr i fangenskab. Gennem refleksion og diskussion vil eleverne blive opfordret til at overveje de komplekse dilemmaer omkring dyrevelfærd, menneskets ansvar for naturen og de forskellige perspektiver på dyrehold, som eksisterer i samfundet. Forløbet skal hjælpe eleverne med at udvikle kritisk tænkning omkring vores praksis og holdninger til dyr i fangenskab, samt inspirere dem til at reflektere over, hvordan vi i fremtiden kan skabe mere etisk forsvarlige og bæredygtige løsninger for dyr i menneskeskabte miljøer.
Læringsmål
- Eleven har viden om, hvordan man håndterer dyr i fangenskab, herunder avlsarbejde og overskudsdyr.
- Eleven kan forklare, hvordan zoologiske haver arbejder med dyrevelfærd og etik.
Prisen er ekskl. entré
ULF i Aarhus støtter ikke dette forløb økonomisk
Ved mere end 30 elever, kan man blot tilkøbe ekstra forløb. Gruppen deles da op, og hver gruppe får sin egen formidler.