
Robotteknologi og kunstig intelligens udvikler sig lynhurtigt! Teknologierne er dybt fascinerende og giver mennesket en række nye muligheder. Samtidig rejser de også en række etiske og livsfilosofiske spørgsmål:
- Hvordan ændrer menneskelivet sig, når teknologien overtager flere og flere menneskelige opgaver?
- Bliver robotter og kunstig intelligens snart så avancerede, at grænserne mellem menneske og maskine udviskes?
- Hvad er det særligt menneskelige? Vores hjerne? Vores sjæl eller bevidsthed? Vores evne til at føle og elske?
Er der opgaver som vi ikke skal overlade til kunstig intelligens at løse? Disse og en række andre spørgsmål undersøges i Er du rigtig klog!?
Eleverne præsenteres for eksempler på, hvor langt udviklingen af kunstig intelligens reelt er i dag. Undervejs skal eleverne udforske potentialet i kunstplatformen Dall-E og chatte med den sprogkyndige kunstige intelligens GPT-3. Gennem arbejdet med en række konkrete cases skal eleverne undersøge fordele og ulemper ved kunstig intelligens, og hvad kunstig intelligens gør ved vores selvopfattelser og opfattelse af andre. Dermed er projektet solidt forankret i den etiske og livs- filosofiske del af kristendomskundskabsfaget, og bibelske fortællinger inddrages undervejs.
For at sikre en høj teknologisk og filosofisk faglighed er projektet udviklet med støtte og inspiration fra Research Unit for Robophilosophy and Integrative Social Robotics ved Aarhus Universitet.
- At eleverne får viden og redskaber til at kunne udføre en etisk vurdering af muligheder og udfordringerne ved de nye teknologier, der anvender kunstig intelligens.
- Overvejelser over, hvad der er “det særligt menneskelige”, er et vigtigt afsæt for disse etiske analyser og vurderinger.
Tilmelding foregår via vores hjemmeside: