Vikingernes eventyr- Da verden åbnede sig
I små grupper møder eleverne forskellige personer fra vikingetiden. Sammen lærer vi, hvordan forskellige menneskers fortælling fra den samme tidsalder kan variere meget alt efter køn, status og virke. Med det afsæt tager vi på bytur i vikingernes Aros, før vi begiver os ud i verden, med den person fra vikingetiden, som vi måske kender bedst: Vikingekrigeren. Eller gør vi? Hvordan tjener han egentlig sit sølv? På rejsen ned ad Volgafloden, konfronteres vi med nogle ubehagelige sandheder, før vi vender hjem igen. Nu er Danmark ved at blive kristent – men hvilken Jesus tror vikingerne på?
Under angreb
Med udgangspunkt i det velbevarede våbenfund fra Illerup Ådal oplever vi et stort jernalderslag udkæmpe sig om ørene på os. Vi følger optakten til slaget, kampens hede undervejs, og er med til de efterfølgende ofringer til guderne.
Sammen følger vi familien på flugt, den kæmpende soldat og slutteligt de sejrende krigskonger.
Periode: Romersk jernalder, år 205 evt.
Forløbet kan også foregå på engelsk.
De første indvandrere
Kom på en rejse over 10.000 år, hvor vi møder de første rensdyrjægere, bosætterne ved kystbopladserne i jægerstenalderen og de første bønder, der dyrker jorden i bondestenalderen.
Periode: Stenalder; 12.500-1.700 f.v.t.
1 time: Forløbet følger ovenstående beskrivelse.
1,5 time: som ovenstående inklusiv Koelbjerg manden. Her er der mere tid til fordybelse, eksempler, dialog og elevinddragelse.
Forløbet kan også foregå på engelsk.
Fri os fra det onde
Som enten bonde, borger eller adelig lever vi et helt liv i den danske middelalder. Vi præsenteres for middelalderens retfærdighed og de muligheder man har på landet og i byen. Til sidst rejser vi ind i skærsilden, og ser hvordan livets fristelser dømmer os i døden
Periode: Middelalder 1050-1536.
Ung-til-ung undervisning i køn og seksualitet
Ung-til-ung undervisning i køn og seksualitet er LGBT+ Danmarks frivilligbaserede tilbud til alle typer af ungdomsudadnnelser.
Mød Mennesket
På Moesgaards trappe undersøger vi nedslag i den menneskelige evolutionshistorie. Ved at iagttage de forskellige menneskearter kan vi blive klogere på, hvordan arterne har udviklet sig og er forskellige fra hinanden.
Ved hjælp af iagttagelsestegning undersøger vi forskellene og lighederne i menneskearternes kropsbygning og ansigter samt deres særegnede og tilpassede evolutionære detaljer.
Periode: 3,2 millioner fvt. - 8.000 fvt.
Vikingemuseet og byvandring
Besøg vikingemuseet på Bispetorv og træd ned i det oprindelige vikingetidens Aros, tre meter under nutidens gadeniveau. Hør bl.a. historierne om Harald Blåtands befæstning og skelettet, som blev fundet midt på gulvet. Få mere at vide om byens volde og indbyggerne i vikingetiden på stedet, hvor historierne foregik.
Forløbet afsluttes med en byvandring og gennem det gamle Aros’ gader fortælles den fascinerende historie om byens opståen og udvikling i vikingetid og middelalder.
Periode: vikingetiden; 800 evt. - 1050 evt.
Model United Nations Climate Conference
For gymnasieelever vil MUNCC med fordel kunne benyttes i kombineret undervisning i samfundsfag (eventuelt geografi) samt engelsk, da spillet foregår på engelsk. Det er forudsat, at alle deltagere forbereder sig på reglerne inden spillet samt den position, de repræsenterer. Spillet er beregnet til mindst 20 deltagere, men det er også muligt at afholde spillet med flere deltagere.
MUNCC er udviklet af erfarne spilledere i et samarbejde mellem FN-forbundets skoletjeneste og DanMUN med økonomisk støtte fra Dansk Folkeoplysnings Samråd.
Mini Model United Nations
For gymnasieelever vil MiniMUN med fordel kunne benyttes i kombineret undervisning i samfundsfag samt engelsk, da spillet foregår på engelsk. Det er forudsat, at alle deltagerne forbereder sig på reglerne inden spillet samt den position, de repræsenterer. Positionspapirer for de enkelte landes positioner vil være til rådighed. Undervisningsmateriale vil være til rådighed for læreren.
Spillet varer ca. fire undervisningstimer, og det er forudsat, at der inden spillet er afsat undervisningstid til at undervise i FN's sikkerhedsråd samt Israel-Palæstina-konflikten.
Marselisborg Slotspark – Kongefamiliens Århus
Kongefamilien og Marselisborg Slotspark
Hvorfra kommer navnet ’Marselisborg’? Hvem var de første kongelige sommergæster på Marselisborg slot?
Hør om slottets spændende historie og arkitektur med fortællinger om kongehusets – ikke mindst dronning Margrethes og Kong Frederik den 10.s relationer til Aarhus.
Hør også historien om Mindeparkens anlæggelse, om den Kgl. Danske Livgarde og vagtskiftet ved Marselisborg slot med fløjtespilleren, der marcherer forrest på skovstien.