Forskning og hva' så?
Vikingernes eventyr- Da verden åbnede sig
I små grupper møder eleverne forskellige personer fra vikingetiden. Sammen lærer vi, hvordan forskellige menneskers fortælling fra den samme tidsalder kan variere meget alt efter køn, status og virke. Med det afsæt tager vi på bytur i vikingernes Aros, før vi begiver os ud i verden, med den person fra vikingetiden, som vi måske kender bedst: Vikingekrigeren. Eller gør vi? Hvordan tjener han egentlig sit sølv? På rejsen ned ad Volgafloden, konfronteres vi med nogle ubehagelige sandheder, før vi vender hjem igen. Nu er Danmark ved at blive kristent – men hvilken Jesus tror vikingerne på?
Under angreb
Med udgangspunkt i det velbevarede våbenfund fra Illerup Ådal oplever vi et stort jernalderslag udkæmpe sig om ørene på os. Vi følger optakten til slaget, kampens hede undervejs, og er med til de efterfølgende ofringer til guderne.
Sammen følger vi familien på flugt, den kæmpende soldat og slutteligt de sejrende krigskonger.
Periode: Romersk jernalder, år 205 evt.
Forløbet kan også foregå på engelsk.
De første indvandrere
Kom på en rejse over 10.000 år, hvor vi møder de første rensdyrjægere, bosætterne ved kystbopladserne i jægerstenalderen og de første bønder, der dyrker jorden i bondestenalderen.
Periode: Stenalder; 12.500-1.700 f.v.t.
1 time: Forløbet følger ovenstående beskrivelse.
1,5 time: som ovenstående inklusiv Koelbjerg manden. Her er der mere tid til fordybelse, eksempler, dialog og elevinddragelse.
Forløbet kan også foregå på engelsk.
...klip en tå
Maskulinitet, myter og memes
Dette forløb foregår i GLORY, hvor eleverne møder et mørkt og humoristisk univers, skabt af kunstneren Kim Mejdahl, som har indsat et udpluk af museets genstande i hidtil usete og til tider obskure sammenhænge. Disse udgør en slags museumsmemes, der prikker til vores maskulinitetsforståelser.
Fri os fra det onde
Som enten bonde, borger eller adelig lever vi et helt liv i den danske middelalder. Vi præsenteres for middelalderens retfærdighed og de muligheder man har på landet og i byen. Til sidst rejser vi ind i skærsilden, og ser hvordan livets fristelser dømmer os i døden
Periode: Middelalder 1050-1536.
Ung-til-ung undervisning i køn og seksualitet
Ung-til-ung undervisning i køn og seksualitet er LGBT+ Danmarks frivilligbaserede tilbud til alle typer af ungdomsudadnnelser.
Idioten
Nyfortolkning af den fascinerende romanklassiker om den gode og ærlige idealist, der altid siger sandheden, men som verden ikke vil vide af.
Fyrst Mysjkin vender retur til Skt. Petersborg efter års ophold i Schweiz, hvor han er blevet behandlet for sin epilepsi. Og mens det samfund, der omgiver ham, er i hastig forandring, forbliver han den samme: en empatisk og oprigtig idealist, der altid siger sandheden – helt uden bagtanker eller skjulte dagsordner. En egenskab, der desværre gør ham til katalysator for stridigheder, konflikter og katastrofer.
Køn og klima
Om sammenhængen mellem kønsroller og klimahandling.
Dette forløb foregår i særudstillingen How Dare You, som omhandler køn, kamp og klimakrise. Undervisningen tager udgangspunkt i oplysningstidens dualisme. Sammen skal vi undersøge hvordan inddelingen af verden i modsætningspar – femininitet/maskulinitet, natur/kultur, følelser/rationalitet – påvirker vores forståelse af kønsroller og klimakrisen.
Fra sædelighedsfejde til samtykkedebat
Om seksuelle ligestillingsdebatter fra 1800-tallet til i dag
Danskernes syn på seksualitet og samliv har ændret sig betydeligt gennem historien. I dette forløb tages eleverne med på en rejse tilbage i seksualitetshistorien med udgangspunkt i udvalgte seksuelle ligestillingsdebatter, der har formet vores opfattelser af køn og sex i dag.